01 elokuuta 2017

Näin valmistat täydelliset kaalikääryleet

1. Poista kaalista uloin lehti. Koverra terävällä veitsellä kanta pois niin, että  kaali jää ehjäksi. Kuumenna litra vettä kattilassa ja lisää teelusikallinen suolaa. Laita kaali veteen kypsymään kantapuoli alaspäin.

2. Irrottele kaalista uloimpia lehtiä sitä mukaa kun ne alkavat pehmetä. Pane lehdet  valumaan nurinpäin käännetyn syvän  lautasen päälle. Kaalin keittämiseen kuluu noin 15-20 minuuttia. Säästä vesi riisin keitinliemeksi.

3. Leikkaa lehdistä paksu kanta pois ja ohenna lehtiruoti, jotta kääriminen sujuu helposti. Silppua ruodit ja pienimmät lehdet hienoksi silpuksi. Keitä 0,5 desiä riisiä tai ohrasuurimoita pakkauksen ohjeen mukaan. Silppua sipuli ja kuullota öljyssä.

4. Sekoita 400 g jauhelihaa, kypsä riisi, kananmuna, sipuli, kaalisilppu ja desilitra kermaa. Mausta suolalla, meiramilla ja pippurilla. Kypsennä pieni annos täytettä mikrossa. Tarkista maku. Täyte saa olla reilusti maustettua.

5. Levitä lehdet työlaudalle. Nosta kullekin lehdelle reilu lusikallinen täytettä. Käännä ensin alareuna täytteen päälle, sitten reunat ja rullaa kääryleet  vierekkäin saumapuoli alaspäin.

https://www.youtube.com/results?search_query=kaalik%C3%A4%C3%A4ryleen+k%C3%A4%C3%A4riminen

6. Valuta päälle siirappia ja lisää pinnalle voinokareita. Paista +225-asteisessa uunissa, kunnes pinta ruskistuu. Laske  lämpö +150-asteeseen. Valele kääryleitä muutaman kerran  paistamisen   aikana vuokaan kertyneellä liemellä. Kypsennä 1-2 tuntia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.

-----------------------------------------------------------------------------

3 x vaihtelu virkistää

RULLAA VEGENÄ: Korvaa jauheliha sienillä ja juuresraasteella, nyhtökauralla, Härkiksellä, tofulla tai soijarouheella.

TUUNAA TÄYTE: Vaihda riisi ohrasuurimoihin tai kvinoaan. Kypsäksi keitettyjä suurimoita tarvitaan noin 2 desiä.

UUDISTA PINTA: Kokeile keräkaalin sijaan lehtikaalia tai kiinankaalia. Makukin saa vähän uuden sävyn.

-----------------------------------------------------------------------

KANSAINVÄLISET KÄÄRYLEET

  • Kaalikääryleet tehdään perinteisesti naudan jauhelihasta tai sika-naudasta ja maustetaan  meiramilla ja pippurilla. Lihaa ja mausteita vaihtamalla kaalikääryleet saavat kansainvälisen sävyn.
  • Aasialaisen version teet valmistamalla täytteen broilerin jauhelihasta. Mausta kääryleet chilillä, inkiväärillä, curryllä ja soijakastikkeella.
  • Välimerellinen versio syntyy karitsanjauhelista, valkosipulista, mintusta ja oreganosta. Sitruunalla ja tillillä saat kreikkalaistyyppiset kääryleet.
  • Slaavilaisen vivahduksen kääryleet saavat karitsanjauhelihasta ja sienistä. Kun mausteena on valkosipulia, tomaattipyryä ja anjovista, maku muistuttaa vorschmackia.