02 huhtikuuta 2019

Lintujen mailla 5

Pallas-Ounastunturi 


MISSÄ?

Lähtö Pallastunturin luontokeskuksesta, jostajohtaa polkuverkosto tunturiin. Talvella voi liikkua myös hiihtäen.  Alueella on useita nuotiopaikkoja, laavuja ja päivämajoja evästauon pitämiseen. Tunturiketjun laelta avautuvat Länsi-Lapin metsä- ja suoerämaat. 

HUIPPULAJIT?

Runsas joukko tunturilajeja,kuten kesäkurmitsa, kapustarinta, kiiruna, ja pulmunen. Tunturien kahlaaja kesäkurmitsa on erittäin kesy. Alueen tunnuseläimen, pulmusen, voi tavata jo maaliskuusta alkaen, kun se palaa muuttomatkalta keskelle kevättalvea. Maakotkan kaartelu taivaalla on sykähdyttävä näky. 

MITÄ ERITYISTÄ?

Tästä vuodesta saattaa tulla hyvä myyrä- ja sopulivuosi. Silloin Pallaksella voi pesiä tunturikihu, joka yleensä pysähtyy alueelle vain pariksi viikoksi, kunnes jatkaa eteenpäin ruoan perässä. 

BONGAA MAJOITUS- JA RUOKAPAIKAT

Oulun Liminganlahti: Merellinen luonto ja keskeinen sijainti tekevät Radisson Blu Hotel Oulusta pohjoisen Suomen  ykköspaikan. Ruokapaikaksi voi valita esimerkiksi rennon ranskalaistyylisen Frans & Camillen. 

Parikkalan Siikalahti: Original Sokos Hotel Seurahuone sijaitsee Savonlinnassa Saimaan rannalla. Suosittu Ravintola Majakka keskittyy lähiseudun vesistön antimiin. 

Vanhankaupunginlahti: Vasta uudistettu Break Sokos Hotels Flamingo Vantaalla sopii nimensäkin puolesta lintubongarille. Hotellin 12. kerroksen aulasta voi kiikaroida vaihteeksi lentokoneita. Ruokapaikaksi voisi valita esimerkiksi uudistuneen Chicos Viikin.

Pallas-Ounastunturin Kansallispuisto: Majoitu Tunturi-Lapissa, Napapiirin pohjoispuolella sijaitsevassa iloisessa Break Sokos Hotel Levissä. Pohjolan puhtaita makuja tarjoillaan Ravintola Kiisassa. 

Hotellit: sokoshotels.fi      https://www.sokoshotels.fi/
Ravintolat: raflaamo.fi      https://www.raflaamo.fi/fiTunturikihu

Sopuli

Myyrä 

Naali

Maakotka
Myyrä 
Kapustarinta 
Kiiruna 
Pulmunen 

Kesäkurmitsa


Lintujen mailla 4

Helsingin Vanhankaupunginlahti

https://www.myhelsinki.fi/fi/n%C3%A4e-ja-koe/aktiviteetit/lammassaari

MISSÄ?

Helsingin suurin luonnonsuojelualue Vantaanjoen suulla. Pornaistenniemen parkkipaikalla on pääopaste, josta lähtee luontopolkuja Vanhankaupunginlahdelle ja pitkospuut Lammassaareen. Paikalle pääsee myös julkisilla kulkuvälineillä. Täältä löytyy niin merenrantaa, ruovikkoa, laidunniittyä kuin metsääkin. Rantaniittyjä hoidetaan perinteisesti laiduntamalla ja niittämällä. Alueella on useita lintutorneja ja piilokojuja kuvaamiseen.

HUIPPUNÄKYMÄT?

Vanhankaupunginlahdella on tavattu 300 lintulajia. Ympäri vuoden voi seurata esimerkiksi viiksitimalia, joka kotiutui Suomeen 1990-luvulla. Lammassaaren lintutornista voi mm tarkkailla harmaahaikarayhdyskuntaa.

MITÄ ERITYISTÄ?

Vaikka Vanhankaupunginlahti on hyvin suosittu, mukaan mahtuu aina. Jos haluaa rauhaa, pitää lähteä jo aikaisin aamulla.

Harmaahaikara 

Lammassaari 

Viiksitimali

Lintujen mailla 3

Parikkalan Siikalahti 

https://www.luontoon.fi/siikalahti


MISSÄ?

Siikalahden pysäköintialueelta vie lintupolku  lintutorneille.  Niistä voi ihailla 4,5 neliökilometrin kosteikkoaluetta ja sitä ympäröivää komeaa maalaismaisemaa pensaikkoinneen.

HUIPPUNÄKYMÄT?

Siikalahti on yölaulajien paratiisi! Esimerkiksi viita- ja luhtakerttunen laulavat varmimmin  Parikkalan seudulla. Ulkonäöllään ne eivät koreile, eikä niiden tunnistaminen toisistaan ole ole edes helppoa - mutta tärkeintä onkin kerttusten laulutaito. Yöllä voi kuunnella myös kehrääjiä, jotka istuvat puhelinlangoilla ja syöksyvät  sieltä lepakon tavoin yöperhosten kimppuun. Vain tumma varjo näkyy, mutta sen suriseva ääni kuuluu kauas. 

MITÄ ERITYISTÄ?

Päivisin Siikalahden äänimaisemaa hallitsevat pesivät naurulokit sekä lintulajien äänekäs sekakuoro. 

Naurulokki
Luhtakerttunen

Viitakerttunen 

Nokikana 


Lintujen mailla 2

Oulun Liminganlahti


Liminganlahden luontokeskuksesta johtaa pitkospuupolku  Virkkulan lintutornille. Maa nousee täällä noin yhdeksän millimetriä vuodessa paljastaen uutta matalaa rantaa ja kosteikkoa lintujen pysähdys- ja pesimispaikoiksi. Liminganlahti ja läheinen Hailuoto ovat unelmapaikkoja kevään muuttojen seuraamiseen.

HUIPPULAJIT? 

Määrällisesti eniten on metsähanhia, jotka pysähtyvät tuhatpäisinä parvina ruokailemaan ennen kuin jatkavat Venäjän taigalle. Alueen erikoisuuksia  ovat mustapyrstökuiri https://www.youtube.com/watch?v=tNufK1oKvkI ja ruskosuohaukka. Kaulushaikaraa harva näkee, ellei osu paikalle juuri, kun se lehahtaa lentoon kaislikon piilopaikoistaan. Sen sijaan sen kumahteleva ääni kuuluu viidenkin kilometrin päähän. 

MITÄ ERITYISTÄ?

Viime syksynä (2018) lintutorni heilui, kun bongarit kokoontuivat seuraamaan Suomessa harvinaista munkkikorppikotkaa. Se on maailman suurin korppikotkalaji. 

Munkkikorppikotka 

Kaulushaikara

Ruskosuohaukka

Mustapyrstökuiri

kasvillisuusvyöhykkeet

Metsähanhi

Liminganlahti