26 maaliskuuta 2019

Kuituja, kuituja ENEMMÄN kuituja

Syö kuituja, niin ruokit suolistomikrobeja ja suojaudut sairauksilta. Kuituja saa viljasta ja kasviksista, mutta mitä jos ne vääntävät vatsaa?

Viisi kuusi annosta palkokasveja tai täysjyväviljaa. Lisäksi yhtä monta annosta kasviksia. Kun satsi on syöty, päivittäinen kuidunsaanti on turvattu - ainakin teoriassa. Todellisuudessa kuidunsaantimme jää noin 10 grammaa päivittäisestä suosituksesta, mikä on naisille 25 ja miehille 30 grammaa.

- Pupellamme puuroa ja leipää tarvittavat desilitrat ja viipaleet, mutta kasviskourallisten määrä jää useimmilla saavuttamatta, laillistettu ravitsemusterapeutti Tomi Valtanen kertoo.

Moni huomaa liian vähäisen kuidun saannin välittömät vaikutukset vessassa. Istunnot venyvät, koska kuidun puute voi altistaa ummetukselle. Kun uloste pitää pakertaa ulos, peräpukamien ja peräaukon haavaumien todennäköisyys lisääntyy.

Kuiduttomuus voi nakertaa jaksamista, sillä kuitu tasaa verensokeria.

Kuidut hidastavat ravinnon imeytymistä, jolloin verenkiertoon vapautuu hitaammin sokeria. Näin vältetään verensokeripiikit, eli verensokerin nopeaa nousua seuraava nopea lasku ja siihen liittyvä väsymys.

Kuitu suojaa sairauksilta

Vähäinen kuidunsaanti haittaa hyvinvointia ja terveyttä myös pitkällä tähtaimellä. Se on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen, lihavuuteen, masennukseen ja suolisto- ja rintasyöpään.

- Suolistobakteerit käyttävät kuituja ravintonaan. Niiden aineenvaihdunnan yhteydessä syntyy lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka ovat puolestaan suolen seinämän solujen ruokaa. 

Kun suolen seinämästä muodostuu vahva, suoliston bakteerien erittämät haitalliset aineet eivät läpäise sitä ja karkaa verenkiertoon. Verenkiertoon päässeet haitta-aineet aiheuttavat elismistössä hiljaisen tulehduksen. Se on kudostason tulehdus, joka löytyy monen sairauden taustalta.

- Suoliston yhteys masennukseen selittynee osittain myös mahasuolikanavan oman hermoston ja keskushermoston välisellä yhteydellä. Suolistobakteerit tuottavat välittäjäaineita, jotka voivat vaikuttaa tämän yhteyden kautta mielialaan.

Suoliston bakteerikanta säätelee myös elimistön rasva-aineenvaihduntaa. Normaalipainoisilla bakteerikanta on monipuolisempi kuin ylipainoisilla ja hyvää bakteerikantaa ruokitaan kuiduilla. 

Tutkaile tuoteselosteita 

Täysjyväviljatuotteet ja palkokasvit ovat parhaimpia kuidun lähteitä. Täysjyvällä tarkoitetaan viljatuotetta, jonka valmistukseen on käytetty kaikki viljan syötävät osat. Pelkkä tuotepakkaukseen painettu sana täysjyvä ei takaa, että pakkauksen sisältö sisältäisi runsaasti kuituja - ei myöskään sana monivilja. 

- Kuitupitoisuus selviää tuoteselosteesta. Esimekiksi leipä on runsaskuituista silloin,kun sadassa grammassa leipää on vähintään 6 grammaa kuitua. 

Tuoteselosteessa ensimmäisenä on ainesosa, jota kyseisessä tuotteessa on eniten ja viimeisenä se, jota on vähiten. Eli jos moniviljaleivän tuoteselosteessa kaura tai ruis ovat listan häntäpäässä, leipähyllyllä kannattaa laajentaa hakua. Myös vaaleista leivitä löytyy paljon täysjyväviljapitoisia, leseillä ja siemenillä höystettyjä, runsaskuituisia tuotteita.

Hedelmissä, kasviksissa, siemenissä, pähkinöissä ja marjoissa on kuitua, mutta pelkästään niitä syömällä riittävästä kuidunsaannista huolehtiminen on työlästä.

- Ihmisen pitäisi syödä 25 porkkanaa saadakseen saman verran kuitua kuin viidestä ruisleipäpalasta saa, Valtanen vertaa.

Ellei ruokavalioon ole aiemmin kuulunut juurikaan kuidun lähteitä, niitä kannattaa lisätä siihen vähitellen, siilä suolisto tarvitsee aikaa tottuakseen muutokseen. Ellei se saa sitä, se oireilee ilmavaivoilla, turvotuksella ja vatsavaivoilla. 

- Vatsa sietää joitain kuidun lähteitä toisia paremmin. Jos ruis ei sovi, kannattaa kokeilla kauraa. Se sopii myös ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän henkilön ruokavalioon.

Ihan kaikkia oireita aiheuttavia kuituja ei herkkävatsaisen kuitenkaan kannata karsia kokonaan ruokavaliostaan. Vaikka esimerkiksi ruis, sipuli, valkosipuli ja pavut kipristelevät monen vatsassa, juuri ne toimivat hyödyllisten suolistobakteerien ruokana.

- Ärtyvän suolen oireyhtymässä käytetty FODMAP-ruokavalio jakautuu karsinta-, altistus- ja ylläpitovaiheisiin. Karsittavien lista on alussa pitkä, mutta ylläpitovaiheessa sen pitäisi olla lyhyempi. Moni sietää oireita aiheuttavia ruoka-aineita pieninä määrinä ja hyvin kypsennettynä. 

Liukenevaa ja liukenematonta

Kuidun laatu vaikuttaa sen vaikutuksiin elimistössämme, ja kuidut voidaan karkeasti ottaen jakaa kahteen eli liukenemattomiin ja liukoisiin. Liukenemattomat kuidut lisäävät suolen sisältömassaa, pehmentävät sitä sekä nopeuttavat sen kulkua. Liukoinen kuitu sen sijaan geeliytyy  ja hidastaa hiillihydraattien  pilkkoutumista ja ravintoaineiden imeytymistä pitäen verensokerin nousun tasaisempana.

- Jos tavoitteena on lisätä yleisesti kuidun määrää ruokavaliossa, kuitulaatujen eroja ei tarvitse isommin miettiä. Ei varsinkaan siksi, että todellisuudessa ruoka-aineiden  kuidut ovat liukenemattomien  ja liukoisten kuitujen sekoituksia.

Mutta jos haluaa käyttää kuituja, kohdennetusti, kannattaa valita ruoka-aine, jossa jompaakumpaa kuitulajia on selvästi enemmän. Kauran sisältämä beetaglukaani on liukoista ja vehnälese liukenematonta kuitua. Rukiissa on molempia lähes samassa suhteessa.

- Kauran , psylliumkuitujauheen ja pellavansiementen sisältämä liukoinen kuitu on hyvä valinta, jos veren rasva-arvoissa on parannettavaa, sillä se sitoo kolesterolia. Ummettajan oloa helpottaa kuidun määrän  kasvattaminen erityisesti liukenematon kuitu, kuten karkea vehnälese, mutta myös psylliumkuitujauhe ja pellavansiemenrouhe.

Jos ummetukseen liittyy paljon ilmavaivoja tai turvotusta, vehnälese voi pahentaa tilannetta. Tällöin kannattaa suosia pellavansiemenrouhetta ja psylliymkuitujauhetta.

Kuitulisää apteekista

Psylliumia ja pellavansiemenrouhetta löytyy kuituvalmisteista. Niiden avulla on hyvä tukea riittävää kuidunsaantia. Kuituvalmistetta suositellaan erityisesti henkilöille, joiden kuidun saantia erikoisruokavalio rajoittaa.

- Keliakia estää useiden viljojen käytön sisältämän gluteenin vuoksi, ja gluteenittomien tuotteiden kuitupitoisuus on usein alhainen. FODMAP- ruokavalio rajaa kasvisten ja tiettyjen viljojen käyttöä ja voi heikentää kuidun saantia, Valtanen luettelee.

Seniorin kannattaa ottaa kuituvalmisteen käyttö päivittäiseksi  tavaksi, sillä suolen toiminta tahtoo hidastua ja ummetus yleistyä iän myötä. Psylliumilla ja pelavansiemenrouheella saa suoleen vauhtia, eivätkä ne turvota, kuten vehnä- tai ruisleseet saattavat tehdä.

- Kuituvalmisteen käyttö aloitetaan asteittain ja sen yhteydessä nautitaan runsaasti vettä. Määrän voi jakaa kahtia ja vaikka sekoittaa ensimmäisen annoksen tuorepuuroon ja toisen iltapäivällä välipalajogurttiin. 


Miten flunssa tarttuu?


Flunssavirukset leviävät helposti ihmisestä toiseen syksyllä, kun pakkaudumme työpaikoille, kouluihin ja päiväkoteihin. Paras keino vältää flunssa on pitää sormi pois sieraimesta.

  1. KOSKETUS: Flunssa tarttuu, kun virus pääsee kosketuksiin nenän limakalvojen kanssa. Flunssaviruksia on runsaasti sairastuneen sairastuneen räässä. Kun kättelet nuhanenää, virukset kulkeutuvat herkästi omiin käsiisi. Jos kättelyn jälkeen hieraiset siliäsi tai räpläät nenääsi, virukset ovat jo matkalla määränpäähänsä: nenäsi limakalvoille.
  2. EPÄSUORA KONTAKTI: Kosketuksen lisäksi flunssavirukset tarttuvat epäsuorassa kontaktissa esimerkiksi ovenkahvoista, hanoista, hissin napeista ja leluista. Yleisin flunssavirus, rinovirus, menettää pinnoilla tartuttamiskykynsä melko nopeasti, muut virukset ovat sitkeämpiä. 
  3. PÄRSKIMINEN: Flunssavirukset tarttuvat myös ilmateitse pisaratartuntana sairastuneen aivastaessa tai niistäessä. Virukset eivät kuitenkaan kulje kauas pärskijästä - ne yltävät vain metrin tai kahden päähän. 

HUOM! 

Flunssapotilas alkaa tartuttaa jo ennen oireiden alkamista. Paras tapa vältellä flunssaa on huolellinen käsien pesu ja pitäytyminen nenän ja silmien koskettelusta.

2 M: Flunssavirukset leviävät aerosolipisaroina ilmaan, kun sairastunut aivastaa tai yskii, mutta eivät juuri etene paria metriä kauemmas. 


OSAATKO PESTÄ KÄDET? 

  1. Poista sormukset, korut ja kellot pesun ajaksi.
  2. Kostuta kädet lämpimällä vedellä.
  3. Ota käsiisi nestesaippuaa
  4. Hiero kämmeniä yhteen noin 20 sekuntia.
  5. Pese huolellisesti myös kämmenien selkäpuolet, sivustat, ranteet, sormien välit sekä kynsien ja sormusten alustat.
  6. Huuhtele kädet puhtaiksi.
  7. Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen.
  8. Sulje hana siten, että suojaat puhtaita käsiä esimerkiksi käsipyyhkeellä. 

LÄHDE: Evira 







Muista!

Keho ja mieli kaipaavat palautumista työn rasituksista myös loma-aikojen ulkopuolella. Huolehdi jaksamisestasi ja työtehostasi tauottamalla työtä ja varaamalla riittävästi vapaa-aikaa löhöilylle, liikunnalle, mieluisille harrastuksille ja läheisille.


Metsä

Lukeminen 

10 %

Yli 10 prosenttia suomalaista aikuisista tulee toimeen alle kuuden tunnin yöunilla. Yhtä monta moni tarvitsee unta yli yhdeksän ja puoli tuntia. Unentarve onkin varsin yksilöllinen. Nukut riittävästi, kun heräät virkeänä etkä päivällä ole kovin väsynyt. 

LÄHDE: Terveyskirjasto (Duodecim) 

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti




Miksi lääkkeitä ei voi palauttaa?

Vaikka lääkepakkaus olisi edellispäivänä ostettu ja yhä avaamaton, apteekki ei voi korvata palautetun lääkkeen hintaa asiakkaalle. Lääketurvallisuussyistä palautettua lääkettä ei voi laitttaa uudelleen myyntiin. Apteekki on vastuussa myymiensä lääkkeiden laadusta ja siitä, että lääkkeitä on ennen asiakkaalle luovuttamista säilytetty ainoastaan apteekissa, lääketukkukaupassa ja lääketehtaassa.

Lääketurvallisuutta kehitetään edelleen. Helmikuussa 2019 lähtien EU-maissa myytävissä reseptilääkepakkauksissa on oltava aitouden takaava turvamerkintä. Se varmistaa, että asiakkaat eivät saa väärennettyjä reseptejä apteekista. Valmistaja laittaa lääketehtaalla reseptilääkepakkaukseen turvamerkinnät eli yksilöivän koodin ja peukaloinnin estävän mekanismin. Apteekit tarkistavat turvaominaisuudet siinä vaiheessa, kun toimittavat lääkkeet asiakkaille.

Vaikka lääkkeistä ei saa rahaa takaisin, ympäristön kannalta on tärkeää toimittaa käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin asianmukaisesti hävitettäviksi. 




Masennus ja liikunta

Liikunta ehkäisee masennusta

Olet varmasti huomannut liikunnan psyykkiset vaikutukset: mieliala kohoaa, vireystila nousee, uni maistuu paremmin ja stressi helpottaa. Tutkimukset osoittavat myös, että liikuntaa harrastavat sairastuvat masennukseen muita harvemmin. Tuore tutkimus vahvistaa näyttöä entisestään ja osoittaa yhteyden koskevan kaikkia iästä riippumatta.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 49 aikaisemman tutkimuksen aineistot. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 270 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.

Analyysin perusteella säännöllisesti ja runsaasti liikuntaa harrastavien riski sairastuvien masennukseen on noin viidenneksen pienempi kuin samanikäisten, jotka eivätharrasta liikuntaa. Yhteys havaittiin kaikissa ikäryhmissä sekä eri puolilta maailmaa. 

Noin joka seitsemäs suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Usein masennus alkaa jonkin kielteisen elämänmuutoksen, kuten avioeron, työttömyyden tai läheisen kuoleman jälkeen. Liikunta paitsi ehkäisee masennusta, myös hoitaa sitä: säännöllinen liikunnan on osoitettu olevan lääkehoidon ja psykoterapioiden veroinen keino ainakin lievempien depressioiden hoidossa.

LÄHTEET: Uutispalvelu Duodecim, Terveyskirjasto (Duodecim) 


























































































































































































Mokkapalat

1 pellilinen/30-60 minuuttia

POHJA

3 kananmunaa
3 dl sokeria
150 g voita tai leivontamargariinia
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl kahvia tai maitoa

KUORRUTUS

5 rkl kuumaa kahvia
5 rkl ( noin 60 g) voita tai margariinia
4 dl (225 g)tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria
noin 3 rkl tummaa kaakaojauhetta

PINNALLE 

nonparelleja 

Valmistus




  1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt rasva.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne siivilän läpi vuorotellen kahvin tai maidon kanssa. Vältä turhaa sekoittamista.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia.
  4. Sulata rasva kuuman kahvin joukkoon. Lisää tomu- ja vanilliinisokeri sekä kaakaojauhe. Levitä pehmeä kuorrute jäähtyneelle piirakkapohjalle. Koristele heti koristerakeilla. Anna kuorrutteen jähmettyä ja leikkaa paloiksi.


( sivuilta video)