31 maaliskuuta 2019

Pikapasha ja minttu-hedelmäsalaatti 6 annosta (gluteeniton/munaton)

1 prk (2 dl) kuohukermaa
2 prkl (á 200 g) lakkarahkaa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
3 rkl mantelirouhetta
3 rkl rusinoita

MINTTU-HEDELMÄSALAATTI

2 appelsiinia
2 mandariinia
1 tlk (227/140 g) ananaspaloja mehussa
½ ruukkua minttua
2 tl juoksevaa hunajaa

1. Valmista hedelmäsalaatti. Kuori sitrukset terävällä veitsellä niin, että myös hedelmälohkoja suojaava kalvo irtoaa. Leikkaa hedelmäliha kalvottomiksi lohkoiksi. Yhdistä hedelmät kulhossa. Hienonna minttu. Sekoita se ja hunaja hedelmien joukkoon.

2. Vaahdota kerma. Kääntele rahka, sokerit ja sitruunamehu vaahtoon. Lusikoi rahka tarjoilukulhoihin. Ripottele mantelit ja rusinat päälle. Tarjoa hedelmäsalaatin kanssa.


Pikapasha
Minttu-hedelmäsalaatti


Parempaa pienille

Lapset voivat oppia tekemään terveellisiä valintoja kaupassa ja kotikeittiössä. Poimi vinkit.

1. Opeta lapsi kokkaamaan kekseliäästi, sesonkien mukaisesti ja taloudellisesti

Hyvä apu tähän ovat Marttojen ja S-ryhmän 8-12-vuotiaille suunnatut Ässäkokkikurssit. 
https://www.martat.fi/martat/marttajarjesto/kotitalousneuvonta/kohdennettuneuvonta/assakokit/
Valtakunnallisten kurssien kantavana ajatuksena ovat iloinen yhdessä tekeminen, arjen ruokataidot, fiksu kuluttaminen ja satokausiajattelu.

2. Vaihda karkit kasviksiin

S-ryhmän ruokakaupoissa kehitetään Kassakasvikset-konseptia. Kokeilussa kassojen läheisyydessä on karkkien sijaan esillä esimerkiksi valmiiksi pilkottuja kasviksia ja hedelmiä.

3. Opeta lapsi tunnistamaan tuotteet

Mistä tuotteet tulevat ruokakauppaan? Mitä pakkauksista selviää? Mistä tunnistaa kotimaisen ruoan? Ruokatiedon ja S-ryhmän Retki kauppaan- materiaalissa pohdistaan esimerkiksi näitä asioita. 3.-4.-luokkalaiset pääsevät myös oppimaan kuluttajataitoja oikeassa S-marketissa.

LISÄTIETOJA:

yhteishyvä.fi; martat.fi; ruokatieto.fi 

https://yhteishyva.fi/

https://www.martat.fi/

https://www.ruokatieto.fi/

Kauneuden jäljillä 4

Paloheinä-Nuuksio 

https://www.luontoon.fi/nuuksio/kartatjakulkuyhteydet

https://www.myhelsinki.fi/fi/n%C3%A4e-ja-koe/aktiviteetit/palohein%C3%A4n-ulkoilualue-suomen-latu-palohein%C3%A4

MISSÄ?

Helsingin Paloheinän majalta lähtevä reitti Espoon Nuuksioon. Latu käy kaikkiaan kolmessa kaupungissa. Sen välietappeja ovat Vantaan Petikko ja Keimola sekä Espoon Serena. Matkaa tulee edestakaisin noin 40 kilometriä. Pidemmän lenkin saa vielä Oittaan ulkoilualueelle. Reitin kääntöpisteessä voi nauttia kahvit  Haltin Luontokeskuksessa.

HUIPPUNÄKYMÄT? 

Nuuksiossa on tarjolla Etelä Suomessa harvinaista erämaamaisemaa. Vantaan rajalla Petikossa paluumatkalla eteen levittäytyvät avarat peltomaisemat metsäisen  latuosuuden jälkeen.

MITÄ ERITYISTÄ?

Pääkaupunkiseudun latuverkostosta pidetään erinomaista huolta. Hiihtämään pääsee usein vielä huhtikuussa, vaikka luonnossa lunta ei olisikaan.´

MAJOITU JA SYÖ
Radisson Blu Hotel Espoo sijaitsee Otarannassa merenrannassa ulkoilumaastojen vieressä. Chico's Sello on ensimmäinen konseptin mukainen Chico's.

www.radissonblu.com/
www.raflaamo.fi

Kauneuden jäljillä 3

Lahti-Hollolla

MISSÄ? 

Lahden hiihtostadionilta Tapanilan hiihtomajan, Tiirismaan ja Messilän kautta Hollollan  Heinsuolle ja takaisin. Matkaa kertyy noin 30 kilometriä. Salppausselkä on haastavaa toa, jossa jyrkkiä mäkiä riittää. Ei ole sattumaa, että Lahti on vaikoitunut yhdeksi hiihdon arvokisojen pitopaikaksi.

HUIPPUNÄKYMÄT?

Ennen Tapanilaa ja Messilässä aukeavat komeat näkymät pohjoiseen Vesijärvelle. Tiirismaan huipulla, niin sanotulla Tiirismaan mastolla, voi ihailla puustoltaan ja luonnoltaan ainutlaatuista harjumaista maisemaa, jollaista ei muualla pääse näkemään.

MITÄ ERITYISTÄ?

Kun kiipeää lopuksi hiihtostadionin Intiaanikukkulan päälle, voi kuvitella osallistuvansa hiihdon arvokisoihin. Varovaisuutta J-mutkassa, siinä on kaatunut moni huippuhiihtäjäkin kisan loppurutistuksessa!

Intiaanikukkula


Tiirismaan masto 


Lahden Vesijärvi

Lahti-Hollola kartta 




MAJOITU JA SYÖ

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone on klassinen hotelli, jonne on livahdettu arkea pakoon 1890-luvulta lähtien. Läheinen Butcher & Banker on steampunk-tyylinen olut- ja drinkkibaari.

www.sokoshotels.fi 

www.raflaamo.fi

Kauneuden jäljillä 2

Vuokatin vaarojen lenkki

MISSÄ?

Vuokatin urheiluopistolta Vuokatinvaaran ympäri, kääntöpaikka Heikkilän Pirtissä, jossa puolivälin kahvit. Matkaa tulee noin 30 kilometriä. Heikkilästä on paluumatkalla noin 5 kilometrin  myötälaslu, jossa saavuttaa hyvän vauhdin perinteisellä tasatyönnöillä tai vapaalla tyylillä ilman sauvoja.

HUIPPUNÄKYMÄT:

Vuokatinvaaralta on kymmenien kilometrien näkymä komeaan kainuulaiseen vaaramaisemaan. Täältä voi myös katsoa, miltä Talvivaaran kaivosalue näyttää  yläviistosta. Kapuaminen vaaran laelle ei ole välttämätöntä. "Nousua voi helpottaa jättämättä sivakoimatta viimeisen kilometrin tai etenemällä rauhalliseen tahtiin.

MITÄ ERITYISTÄ?

Vuokatissa asuu ja harjoittelee huippuhiihtäjiä. Heidän tyylistään voi ottaa omaan hiihtoonsa. Ensilumen latu avataan säilölumen turvin aina10.10. kello 10

Vuokatinvaara




Vuokatti 

MAJOITU JA SYÖ

Break Sokos Hotel Vuokatti on täydellinen paikka rentoutua ennen ja jälkeen luontokierroksen. Vuokatin Amarillo avautuu uudistettuna 14.2.

https://www.sokoshotels.fi/

https://www.raflaamo.fi/fi

Kauneuden jäljillä 1

SAARISELÄN KIILOPÄÄ-NIILANPÄÄ

MISSÄ? 

Lähtö Suomen Ladun Kiilopään keskuksesta, reitti Luulammen ja Rautulammen kautta Niilanpään tunturille ja takaisin. Yhteensä hiihdettävää on noin 30 kilometriä. Suurin osa on kapeaa luonnonlatua, jonka pohja ajetaan latukoneen sijasta moottorikelkalla. Kovimmissa laskuissa voi saavuttaa jopa 70-80 kilometrin  tuntivauhdin. Kahvit ja munkit Luulammen autiotuvalla. 

HUIPPUNÄKYMÄT:

 Aitoa Lappia parhaimmillaan! Latu kulkee pääosin puurajan yläpuolella. Hiihtäessä voi nähdä poroja, kettuja, riekkoja, metsoja, korppeja tai tyynesti liihottavia maakotkia. Kiilopäältä pääsee ihailemaan upeita tunturimaisemia aina Venäjän puolelle asti


Poro

Kettu 

Riekko

Metso

Korppi 

Maakotka 
MITÄ ERITYISTÄ?

Reitti kulkee Urho Kekkosen kansallispuistossa. "Rauha on taattu: ruuhkaa ei ole  ja latu on enimmäkseen kännykkäkentän  ulkopuolella. 

Viisi syytä saunoa

Sauna päälle ja rentoutumaan! Puhdistautumisen lisäksi sauna tekee hyvää sydämelle. Parhaat hyödyt tutkimusten mukaan saa, kun löylyttelee neljänä päivänä viikossa.

1. Nuha helpottuu

Nenä valuu jatkuvasti, eikä mikään tunnu auttavan? Kannattaisiehkä kokeilla saunomista! Lämmin ja kostea ilma helpottaa hengittämistä. Moni kroonisesta nuhasta kärsivä on saanunt helpotusta 3-5 saunakerrasta viikossa.

Myös astmaatikolle sauna on hyvä paikka. Löylyttely laajentaa keuhkoputkia ja helpottaa hengittämistä.

Pieni nuha ei ole este saunomiselle. Alkavaa flunssaa kuumuus ei estä. Kuumeisena tai muuten flunssaisen oloisena sauna kannattaa jättää väliin.

Astma 


Nuhalogo 


LÄHTEET: Professori, kliinisen kemian erikoislääkäri Lasse Viinikka, Saunan terveysvaikutukset, Suomen Saunaseura. sauna.fi

2. Verenpaine laskee 

Saunan lämpö saa verenpaineen laskemaan. Puoli tuntia kestävä saunominen näkyy sekä ylä- että alapaineessa: yläpaineessa on mitattu keskimäärin seitsemän  yksikön lasku, alapaineessa pudotus on hieman vähäisempi. Paremmat lukemat pysyvät vielä puolisen tuntia sen jälkeen, kun sauunasta on siirrytty vilvoittelemaan ja pukemaan. 

Löylyn lämpö laajentaa verisuonia, lisää niiden joustavuutta ja pienentää veren virtausvaastusta. Sykettäkin sauna nostaa. Sen vaikutusta voi verrata reippaaseen kävelyyn.

Hien mukana menetetty neste kannattaa korvata vedellä tai vähäsuolaisella kivennäisvedellä. Janon tunne kertoo, paljonko on tarve on juoda.

Sauna 


Verenpaine 


LÄHTEET:

Itä-Suomen yliopiston Sauna ja sydänterveys-projekti. Tutkimusta johtaa professori, kardologian erikoislääkäri Jari Laukkanen, uef.fi

3. Kivut vähenevät 

Sauna vapauttaa mielihyvähormooneiksi kutsuttua endorfiinia. Se lievittää useita kipuja. Esimerkiksi liikunnan rasittamat lihakset rentoutuvat saunan lämmössä. Vihtominen lisää hyvää oloa.

Lauteilla saavutettu mielen tyyneys ja stressin lievittyminen auttavat nekin kipuihin. Ainakin niitä on helpompi sietää, kun maailma ei tunnu kaatuvan päälle. 

Ihan kaikkeen kipuun sauna ei auta. Reuma- ja fibromyalgiakivut  rauhoittuvat  kyllä löylyissä, mutta moni kokee, että oireet palaavat seuraavana päivänä jopa entistä voimakkaampina. Sen sijaan saunajooga, jossa lämpö on vain 40-50 astetta voi sopia. 

Saunajooga


Vihtominen 


LÄHTEET: Reuman hoito-ohjeet, reumaliito.fi

4. Uni maistuu

Saunan jälkeen uni maistuu tavallistakin makeammalta. Nukahtaminen  helppottuu ja syvän unen määrä lisääntyy, kunhan piipahtaa löylyissä paria tuntia ennen nukkumaanmenoa. Heti saunan olo virkeä. Uni tulee vasta, kun kehon lämpötila alkaa laskea.

Tutkijat selittävät saunan unettavaa vaikutusta lämmönnousun  aiheuttamalla serotiinin  aineenvaihdunnan aktivoitumisella. Serotiini on pimeähormoni melatoniininesiaste.

Unimoottorina toimii myös sykevälivaihtelun laajeneminen. Se vähentää stressiä.

Vähäinen nukkuminen on vaarallista sydänterveydelle 


Sikeästi nukkuminen 


LÄHTEET: Professori, neurologian erikoislääkäri Markku Partinen, Sauna ja uni, Suomen Saunaseura, sauna.fi

5. Iho pehmenee

Lämpö ja hikoilu tekee hyvää iholle. Toisin kuin voidaan luulla, sauna ei kuivata ihoa vaan kosteuttaa kuivaa ja atooppista ihoa. Tästä saa kiittää pintaverenkierron parenemista ja ihon läpäisyesteen paranemista.

Hikoilu puhdistaa ihoa suihkuakin tehokkaammin. Vihtominen  se vasta hyvää tekeekin! Parhaansa ihon hyväksi tekee, kun sen rasvaa saunomisen jälkeen vielä hieman kosteana.

Myös psoriaatikot ja tali-ihottumasta kärsivät hyyötyvät saunasta. Sen sijaan avohaavojen  tai märkäruven kanssa lauteille ei pidä kavuta, sillä kuumuus voi lisätä tulehdusriskiä.

Märkärupi 


Tali-ihottuma 


Psorias 


Vihtominen 


Atooppinen iho 


LÄHTEET: Professori, ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela, Sauna ja terveys, terveyskirjasto. fi

Asiantuntija: Professori Jari Laukkanen Itä- Suomen yliopistosta. Jari ja Tarjaniina Laukkasen uutuuskirja Sauna, Keho ja mieli, ilmestyy huhtikuussa (Docendo) 

TUTKITUSTI PARAS SAUNAN   LÄMPÖTILA TERVEYDEN KANNALTA ON NOIN 80 ASTETTA






Huippunopeat O'boy-kierrepullat 12-16 kappaletta koosta riippuen

TARVITSET

2         isoa voitaikinalevyä
100 g huoneenlämpöistä voita
2.5 dl O'boy-kaakaojauhetta
1        kananmuna
1 dl     raesokeria

Tee näin:

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita voi ja kaakaojauhe. Aluksi voi tuntua vaikealta saada kaakaojauhe sekoittumaan voihin, mutta kun olet kärsivällinen, se kyllä onnistuu.

Levitä O'boy toiselle voitaikinalevylle ja aseta päälle toinen voitaikinalevy. (Jos käytät pakastettuja taikinalevyjä, sulata ja kaulitse ne ensin.)

Leikkaa levystä nauhoja. Kiepauta nauhat itsensä ympäri pitkiksi "spiraaleiksi". Nipistä niiden päitä hieman, niin pullat säilyttävät paremmin muotonsa paistettaessa. 

Kieputa spiraalit kierteiksi. Ei ole kovin tarkkaa, miten sen teet, mutta paina päät kiinni pullien alapuolella, etteivät kierteet avaudu paistamisen aikana.

Sivele kierteet vatkatulla kananmunalla ja sirottele päälle raesokeria. Paista uunin keskitasossa noin -
 minuuttia, kunnes kierrepullat ovat kullanruskeita. Tarkkaile, ettei O'boy pala. 

Paineita painosta

Lihavuustutkija Hannele Harjusen mukaan moni kamppailee koko ikänsä se tunteen kanssa, että on vääränlainen. Tutkija on tyytyväinen, kun nyt puhutaan myös kehopositiivisuudesta.

Mikä asia saa ventovieraat jatkuvasti huomauttelemaan ja huutamaan perään? Se on toisen ihmisen lihavuus.

"Julkisissa tiloissa tuntemattomat solvaavat lihavaa ihmistä, ja sitä tekevät usein myös kotona kaikkien lheisimmät. Omat vanhemmat tai oma puoliso voivat olla jatkuvasti asian kimpussa", kertoo sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Hannele Harjula, 48, Jyväskylän yliopistolta.

Harjusen mukaan ympäristöopettaa lihavalle ihmiselle jatkuvasti, että tämän pitäisi inhota itseään.

"Sellainen ihminen on poikkeus, joka tästä huolimatta ei usko sitä. Sisäistetty itseinho johtaa siihen, että monet laihduttavat jatkuvasti sosiaalisista syistä. He haluavat olla huomaamattomia."

Hannele Harjun tutkimusryhmän  parin vuoden takaiseen kyselytutkimukseen lihavuudetsa tuli valtavasti vastauksia, noin 18 000. Vastaajat olivat kaikenikäisiä teineistä noin 70-vuotiaisiin. Kävi ilmi, että syrjintä lihavuuden vuoksi on tavanomaista ja arkista, sitä tapahtuu koko ajan.

1. Lihavien ihmisten syrjiminen on lopetettava 

"Vielä 20 vuotta sitten lihavuutta tarkasteltiin melkein pelkästään yhtenä terveyteen vaikuttavana tekijänä. Tuolloin Suomessa ei ollut tehty yhtään tieteellistätutkimusta siitä, mitä lihavat ihmiset itse ajattelevat lihavuudesta. Sen jälkeen lihavuudesta on alettu paljon laajemmin, mutta paljolti pelottelumielessä.

Lihavia ihmisiä syrjitään työelämässä melko yleisesti, varsinkin korkeakoulutettuja naisia. Syrjintä voi liittyä työhönpääsyyn, palkkaukseen tai urakehitykseen. Ulkonäkö on sisällytetty syrjimättömyyslainsäädäntöön (https://yhdenvertaisuus.fi/lainsaadanto)  vain muutamassa paikassa maailmassa, joiden joukossa Suomi ei ole. Mutta Suomessakin on ratkaistu ensimmäinen oikeustapaus: lihavuuden vuoksi irtisanottu bussinkuljettaja voitti jutun.

Häirintää esiintyy paljon julkisissa tiloissa, esimerkiksi liikuntaharrastuksissa. Ajatus on, että lihava ei saisi urheillessaan olla lihava. Hänen pitäisi olla jo atleettinen. Uimahalleissa ja kuntosaleilla huomautellaan, ja lihavan ihmisen urheilusuoristusta voidaan jopa videoida. Somessa kaikki voivat sitten nauraa sille."

2. Lihavuus ei ole sairaus, joka pitää hoitaa

"Yleisesti ajatellaan, että ihminen on tullut lihavaksi herkuttelemalla ylettömästi. Lihavuutta pidetään vastuuttoman, moraalittoman ihmisen omana syynä. Todellisuudessa ihmiset lihovat usein pitkän ajan kuluessa ja monesta syystä. Painoon liittyvät kysymykset  ovat yksilöllisimpiä kuin luullaan.

Ulkomuodon perusteella ei kannata olettaa mitään ihmisen terveydestä. Kaikenkokoiset ihmiset sairastuvat, eivätkä kaikki lihavat ole sairaita. Tiettyjä sairauksia etsitään kuitenkin  enemmän lihavilta, ja toisaalta heidän aito huolensa voidaan lääkärin vastaanotolla  sivuuttaa, kun lihavuutta pidetään pääsairautena. Ylenkatseen vuoksi moi alkaa vältellä lääkärissäkäyntiä.

Keskustelu lihavuudesta on nykyään  jo melko monipuolista, ja sosiaaliset ja psykologiset näkökulmat huomiodaan paremmin. Ymmärrystä on tullut lisää. Mutta lihavuudesta puhutaan lähes aina laihduttamisen kautta. Lihavuuskeskustelu on myös viihteellistynyt. Television laihdutusohjelmissa lihavuus nähdään yksilön ongelmana, josta pitää parantua. Ja vaikka tiedetään, että dieetit, varsinkin pikadieetit, eivät tuo pysyvää tulosta, ja niillä on myös haittavaikutuksia näissä ohjelmissa niihin pitää sitoutua."

3. Kehopositiivisuus on kaikkien etu

"Parivuotta sitten lihavuusaktivistit alkoivat puhua kehopositiivisuudesta. Se tarkoittaa, että ihminen hyväksyy vartalonsa eikä jatkuvasti yritä muuttaa sitä jonkin ihanteen mukaiseksi; kaikki vartalot ovat kauniita. Keskustelua edistivät toimittaja Jenny Lehtisen ohjelmat Jenny ja läskinmyytinmurtajat sekä  Vaakakapina. Samoihin aikoihin ensi-iltansa sai Raisa Omaheimon monologinäytelmä Läski. Nämä ovat olleet tervehdyttäviä kokemuksia monelle.

Kehopositiivisuus-liike on tehnyt näkyväksi sen, miten monen elämää painoon liittyvät  odotukset koskevat.

Nykyisin myös  miehillä on paljon ulkonäköpaineita. Naisilta odotetaan hoikkuutta, miehiltä lihaksia. Vaatekaupoissa kehopositiivisuus näkyy siten, että naisille on tarjolla plus-kokoisia vaatemallistoja, ja kysyntää niille riittääkin. Mainonta kuitenkin vesittää ajatusta. Vaikka mainoksissa pyritään näyttämään kaikenkokoisia naisia, on usein vaikea havaita, kenen heistä on tarkoitus esittää lihavaa.

Kehopositiivisuus ei tarkoita lihavuuden ihannointia, eivätkä se ja terveys sulje toisiaan pois. Lihavuuden sosiaalinen stigma on vahingollista, ja se pitäisi purkaa. Muuten moni elää elämäänsä välitilassa ja odottaa vain sitä päivää, kun on oikeanlainen eli hoikka.

Kehopositiivisuus ajattelu tekee hyvää kaikille, sillä se ohjaa keskittymään aidosti terveyteen ja hyvinvointiin."