01 huhtikuuta 2019

Lintujen mailla 1

Lintuja voi bongata vaikka omalla pihalla, mutta toisinaan kannattaa lähteä uusiin maisemiin

https://www.luontoon.fi/valtavaara/kartatjakulkuyhteydet

MISSÄ?

Rukan keskusaukiolta on Valtavaaralle vain parin kilometrin matka. Monille vaeltajille tuttu Karhunkierroksen polku kulkee Valtavaaran kautta. Huippu on Kuusamon korkein kohta, 492 metriä. Sieltä avautuu kirkkaala säällä näkymä kymmenien kilometrien päähän: etelässä näkyy Etelä-Kuusamon metsäerämaata, lännessä Posion Riisitunturi, pohjoisessa Sallatunturi ja idässä Venäjän tunturit.

HUIPPULAJIT?

Kuusamo on Suomen ja Länsi- Euroopan paras paikka nähdä sinipyrstö. Muualla harvinaisista metsälajeista Kuusamossa voi tavata muun muassa lapin- ja idänuunilinnun.

MITÄ ERITYISTÄ?

Syksyisin nuotiopaikalla voi kohdata kuukkelin, joka tulee kerjäämään pullapalasta.


Idänuunilintu

Lapinuunilintu 

Riisitunturi 

Riisitunturi

Riisitunturi 

Sallatunturi 

 Sallatunturi

Sallatunturi



Sinipyrstö
Kuukkeli

Maltillisesti makeaa


1. HYVÄÄ AIVOILLE

Fazerin Pure Dark -sarjan Crunchy Hazelnut- tumma suklaa tekee hyvää aivoille: se sisältää kuituja, flavonoideja, magnesiumia ja kaliumia.

2. VÄHEMMÄN SOKERIA

Cloettan Hyvää Makumaasta- pussissa kolmannes sokerista on korvattu makeuttavilla kuiduilla, jotka antavat makeisille pehmeän rakenteen. 

3. PIENEEN SUKLAANÄLKÄÄ

Paula Go! on Dr. Oetkerin täysmaidosta valmistettu suklaa-vaniljavanukas. Pieni korkillinen välipalapussi kulkee kätevästi mukana.  

Fazer Pure dark crunchy hazelnut

Cloetta mini hyvää makumaasta

Dr.Oetker PAULAGO! SUKLAA-VANILJA

TUCky ROAD

Valmistusaika 30 minuuttia + jäähdytys 1 tunti

½ pkt (100g) TUC-keksejä
225 g voita
2 dl ruokosokeria
½ dl siirappia
1tl sormisuolahiutaleita
200 g Marabou maitosuklaata
2 dl (50 g) minivaahtokarkkeja
1 dl kuorellisia manteleita
70 g pistaasipähkinöitä 

VALMISTUS OHJEET:

Vuoraa korkeareunainen leivinpelti ( noin 30 x 20 cm) leivinpaperilla. Levitä TUC-keksit tasaiseksi kerrokseksi pellin pohjalle. Leikkaa suklaa terävällä veitsellä karkeaksi muruiksi . Leikkaa pistaaseja ja manteleita hieman pienemmiksi. 

Sulata voi ja sokeri paksupohjaisessa kasarissa sileäksi seokseksi. Sekoita koko ajan. Nosta lämpötilaa. Anna karamellin porista hiljaa, kunnes se on paksua ja maitokahvin väristä. Sekoita välillä. Testaa, onko karamelliseos valmis: tiputa teelusikallinen seosta jääkylmään veteen. Valmis karamelli on kovaa ja rapsakkaa.

Kaada kuuma karamellimassa TUC-keksien päälle. Lisää heti perään suklaarouhe ja lopuksi vaahtokarkit ja pähkinät. 

Jäähdytä huoneenlämmössä jähmeäksi. 


TUCky ROAD 



Tummaa ruokosokeria

Sormisuola

Pieniä vaahtokarkkeja 

Valkosipulin ystävät

Peruna on valkosipulin luottokumppani. Eksoottinen kooko ja pehmeä hunaja yllättävät valkosipulin parina. 

  • Uunissa paahtaminen kesyttää voimakkaan valkosipulin.
  • Hunaja ja valkosipuli ovat yhdessä oikea terveyspommi. Makea hunaja myös pehmentää valkosipulin voimakasta makua. Mausta uunissa paahdetut valkosipulit hunajalla tai tee nopeat naposteluleivät hieromalla paahdettuja leipäviipaleita valkosipulinkynnellä, murenna päälle vuohenjuustoa ja valuta pinnalle hunajaa. 
  • Kookos on valkosipulin eksoottinen kaveri. Lorauta kookosmaitoa tai - kermaa valkosipulin maustamaan kastikkeeseen, keittoon tai pataan. Sekoita raikas salaatti grilliruokien lisukkeeksi kookoshiutaleista, vesimeloni- ja kurkkukuutioista, murskatusta valkosipulista ja limemehusta. Viimeistele makealla chilikastikkeella.
  • Peruna on valkosipulin klassikkopari. Yhdistä peruna ja valkosipuli perinteisesti kerman kanssa uunivuoassa, pujota hasselbackanperunan väleihin valkosipuliviipaleita tai leikkaa uuniperunaan kolo ja upota muutama valkosipulinkynsi timjamin kanssa perunan sisään. 
Sydän peruna 

Peruna

Valkosipuli 


Peruna 




kookos

Hunaja




Pohjaton lime-rahkapiirakka 12 palaa (gluteeniton)

LIME-RAHKATÄYTE

2 prl  (á 250 g) maitorahkaa
1 prk (2 dl) kuohukermaa
4 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl limetinmehua

KAURA-PÄHKINÄMURU

2 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
1 dl pähkinärouhettä
1 dl fariinisokeria
½ tl kanelia
50 g margariinia tai voita (huoneenlämpöistä)

LISÄKSI

Ananaskirsikoita


  • Säädä uuni +175*C asteeseen. Sekoita kaikki täytteen aineet kulhossa. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (noin 24 x 30 cm).
  • Paista uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia tai kunnes täyte on keskeltä juuri ja juuri hyytynyt. Jos pinta tummuu, peitä paistos foliolla. Anna piiraan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin pariksi tunniksi.
  • Valmista kaura-pähkinämuru. Sekoita kuivat aineet. Lisää pehmeä rasva ja nypi murumaiseksi. Levitä seos uunipellille. Paista +200*C asteessa noin 7 minuuttia. Anna jäähtyä.
  • Leikkaa piirakka paloiksi ja ripottele muruseosta päälle. Tarjoa ananaskirsikoiden kanssa. 
Ananaskirsikka
Pohjaton lime-rahkapiirakka