26 maaliskuuta 2019

Miksi lääkkeitä ei voi palauttaa?

Vaikka lääkepakkaus olisi edellispäivänä ostettu ja yhä avaamaton, apteekki ei voi korvata palautetun lääkkeen hintaa asiakkaalle. Lääketurvallisuussyistä palautettua lääkettä ei voi laitttaa uudelleen myyntiin. Apteekki on vastuussa myymiensä lääkkeiden laadusta ja siitä, että lääkkeitä on ennen asiakkaalle luovuttamista säilytetty ainoastaan apteekissa, lääketukkukaupassa ja lääketehtaassa.

Lääketurvallisuutta kehitetään edelleen. Helmikuussa 2019 lähtien EU-maissa myytävissä reseptilääkepakkauksissa on oltava aitouden takaava turvamerkintä. Se varmistaa, että asiakkaat eivät saa väärennettyjä reseptejä apteekista. Valmistaja laittaa lääketehtaalla reseptilääkepakkaukseen turvamerkinnät eli yksilöivän koodin ja peukaloinnin estävän mekanismin. Apteekit tarkistavat turvaominaisuudet siinä vaiheessa, kun toimittavat lääkkeet asiakkaille.

Vaikka lääkkeistä ei saa rahaa takaisin, ympäristön kannalta on tärkeää toimittaa käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin asianmukaisesti hävitettäviksi.