31 maaliskuuta 2019

Viisi syytä saunoa

Sauna päälle ja rentoutumaan! Puhdistautumisen lisäksi sauna tekee hyvää sydämelle. Parhaat hyödyt tutkimusten mukaan saa, kun löylyttelee neljänä päivänä viikossa.

1. Nuha helpottuu

Nenä valuu jatkuvasti, eikä mikään tunnu auttavan? Kannattaisiehkä kokeilla saunomista! Lämmin ja kostea ilma helpottaa hengittämistä. Moni kroonisesta nuhasta kärsivä on saanunt helpotusta 3-5 saunakerrasta viikossa.

Myös astmaatikolle sauna on hyvä paikka. Löylyttely laajentaa keuhkoputkia ja helpottaa hengittämistä.

Pieni nuha ei ole este saunomiselle. Alkavaa flunssaa kuumuus ei estä. Kuumeisena tai muuten flunssaisen oloisena sauna kannattaa jättää väliin.

Astma 


Nuhalogo 


LÄHTEET: Professori, kliinisen kemian erikoislääkäri Lasse Viinikka, Saunan terveysvaikutukset, Suomen Saunaseura. sauna.fi

2. Verenpaine laskee 

Saunan lämpö saa verenpaineen laskemaan. Puoli tuntia kestävä saunominen näkyy sekä ylä- että alapaineessa: yläpaineessa on mitattu keskimäärin seitsemän  yksikön lasku, alapaineessa pudotus on hieman vähäisempi. Paremmat lukemat pysyvät vielä puolisen tuntia sen jälkeen, kun sauunasta on siirrytty vilvoittelemaan ja pukemaan. 

Löylyn lämpö laajentaa verisuonia, lisää niiden joustavuutta ja pienentää veren virtausvaastusta. Sykettäkin sauna nostaa. Sen vaikutusta voi verrata reippaaseen kävelyyn.

Hien mukana menetetty neste kannattaa korvata vedellä tai vähäsuolaisella kivennäisvedellä. Janon tunne kertoo, paljonko on tarve on juoda.

Sauna 


Verenpaine 


LÄHTEET:

Itä-Suomen yliopiston Sauna ja sydänterveys-projekti. Tutkimusta johtaa professori, kardologian erikoislääkäri Jari Laukkanen, uef.fi

3. Kivut vähenevät 

Sauna vapauttaa mielihyvähormooneiksi kutsuttua endorfiinia. Se lievittää useita kipuja. Esimerkiksi liikunnan rasittamat lihakset rentoutuvat saunan lämmössä. Vihtominen lisää hyvää oloa.

Lauteilla saavutettu mielen tyyneys ja stressin lievittyminen auttavat nekin kipuihin. Ainakin niitä on helpompi sietää, kun maailma ei tunnu kaatuvan päälle. 

Ihan kaikkeen kipuun sauna ei auta. Reuma- ja fibromyalgiakivut  rauhoittuvat  kyllä löylyissä, mutta moni kokee, että oireet palaavat seuraavana päivänä jopa entistä voimakkaampina. Sen sijaan saunajooga, jossa lämpö on vain 40-50 astetta voi sopia. 

Saunajooga


Vihtominen 


LÄHTEET: Reuman hoito-ohjeet, reumaliito.fi

4. Uni maistuu

Saunan jälkeen uni maistuu tavallistakin makeammalta. Nukahtaminen  helppottuu ja syvän unen määrä lisääntyy, kunhan piipahtaa löylyissä paria tuntia ennen nukkumaanmenoa. Heti saunan olo virkeä. Uni tulee vasta, kun kehon lämpötila alkaa laskea.

Tutkijat selittävät saunan unettavaa vaikutusta lämmönnousun  aiheuttamalla serotiinin  aineenvaihdunnan aktivoitumisella. Serotiini on pimeähormoni melatoniininesiaste.

Unimoottorina toimii myös sykevälivaihtelun laajeneminen. Se vähentää stressiä.

Vähäinen nukkuminen on vaarallista sydänterveydelle 


Sikeästi nukkuminen 


LÄHTEET: Professori, neurologian erikoislääkäri Markku Partinen, Sauna ja uni, Suomen Saunaseura, sauna.fi

5. Iho pehmenee

Lämpö ja hikoilu tekee hyvää iholle. Toisin kuin voidaan luulla, sauna ei kuivata ihoa vaan kosteuttaa kuivaa ja atooppista ihoa. Tästä saa kiittää pintaverenkierron parenemista ja ihon läpäisyesteen paranemista.

Hikoilu puhdistaa ihoa suihkuakin tehokkaammin. Vihtominen  se vasta hyvää tekeekin! Parhaansa ihon hyväksi tekee, kun sen rasvaa saunomisen jälkeen vielä hieman kosteana.

Myös psoriaatikot ja tali-ihottumasta kärsivät hyyötyvät saunasta. Sen sijaan avohaavojen  tai märkäruven kanssa lauteille ei pidä kavuta, sillä kuumuus voi lisätä tulehdusriskiä.

Märkärupi 


Tali-ihottuma 


Psorias 


Vihtominen 


Atooppinen iho 


LÄHTEET: Professori, ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela, Sauna ja terveys, terveyskirjasto. fi

Asiantuntija: Professori Jari Laukkanen Itä- Suomen yliopistosta. Jari ja Tarjaniina Laukkasen uutuuskirja Sauna, Keho ja mieli, ilmestyy huhtikuussa (Docendo) 

TUTKITUSTI PARAS SAUNAN   LÄMPÖTILA TERVEYDEN KANNALTA ON NOIN 80 ASTETTA